Apa Tarnavei Mari - site-ul Comunitatii

Prezentare comună

Comuna Singeorgiu de Mures prezinta o serie de particularitati fata de alte asezari rurale si anume: este asezata la zona de confluenta intre dealurile subcarpatice, lunca Muresului si Cimpia transilvaniei, are o vechime de peste 700 de ani, are o populatie eterogena de peste 8000 de locuitori si aspecte socio-culturale specifice; este comuna cu cele mai multe unitati si institutii agricole, dispune de Baile Sarate cu efecte terapeutice, recunoscute atat in tara cat si in strainatate. Oameni de diferite etnii si confesiuni se unesc prin cultura ca intr-un buchet de flori de camp si se inteleg bine asa cum s-au inteles intotdeauna oamenii buni. Pe drumul national E 15 circulatia masinilor nu se opreste nici ziua, nici noaptea. Dinspre Reghin vine un miros de targ, dinspre Tg-Mures miros de cetate si industrie. Daca la toate acestea se adauga frumusetea peisajului natural, dealurile impadurite, Muresul cu lunca si terasele sale bune pentru agricultura, cu subsolul bogat in gaze naturale, cu izvoare ce tasnesc din versanti cu apa rece si potabila, toate vin sa intregeasca particularitatile comunei.

Localizare

Comuna Singeorgiu de Mures este situata in imediata vecinatate a municipiului Tg-Mures alcatuind o unitate administrativa care cuprinde satele Cotus si Tofalau cu o suprafata totala de 29,4 km patrati. Comuna propriu zisa este situata in mijlocul hotarului , in partea de vest, pe ses, partea de est spre deal. Are ca vecini la est satele Sacareni si Poenita, la vest despartit de raul Mures, Sintana de Mures, Curteni si Chinari, la Sud- municipiul Tg-Mures iar la nord- comuna Ernei.

Asezare geografica

Comuna Singeorgiu de Mures este asezata in zona central-nordica a Romaniei la intretaierea paralelei de 46 grade 34` latitudine nordica cu meridianul de 24 grade 38`, longitudine estica, pe malul stang al raului Mures, la poalele dealurilor ce-l insotesc la sud- est. Altitudinea comunei la malul raului Mures este de 310 m iar primul nivel al terasei de 335-340m si la al doilea nivel al terasei de 355-360 m.

Relieful

Dealurile au inaltimea medie de 450 m. Dealul cel mai inalt este Dealul Pitigoiului cu varful de 487. Microrelieful se incadreaza in configuratia geomorfologica a centrului Transilvaniei fiind adapostita de dealuri, pozitia comunei si formele geomorfologice reflectand si caracterul de lunca. Relieful de acumulare denudational este foarte clar reprezentat prin albii majore si terase care sunt brazdate de torenti ce se indreapta spre axa hidrografica a Muresului. In aceasta portiune se disting 5 torenti mai mari alimentati din izvoarele ce se gasesc de-a lungul terasei. Paraiele sunt denumite : Capalnei, Ghera, Lutului, Tiribici, Tofalaului.

Geologie

Teritoriul comunei are substratul geologic constituit din marne, argile, nisipuri, gresii slab cimentate. Pe versanti ca roca generatoare de soluri apare marna in intercalatie cu nisip. Pe versantii umbriti si pe terase, solurile au evoluat in general pe argile remaniate. Roca pe terase este formata din pietris de terasa care pe unele portiuni ale fruntii teraselor apare chiar la suprafata sau la adancimi mici. Cele mai des intalnite grupe de soluri sunt: brune de padure pseudogleizate, gleizate, podzolite, soluri aluviale carbonate, soluri aluviale gleizate, soluri deluviale, soluri humice slab salinizate, soluri negre de fanatea, soluri scheletice, soluri puternic erodate, Dintre bogatiile solului se remarca in primul rand gazul metan. O mare bogatie o constituie apa sarata si iodata. O alta bogatie o constituie balastul, nisipul si argila care se exploateaza din albia raului Mures.

Hidrografia

Raul Mures traverseaza teritoriul comunei. Apele sunt colectate de afluentii raului Mures, de paraiele Caluseri (Kálipatak) si Apa Sarata. Pe versantii nordici, apa freatica se afla la 5-8 m adancime, in timp ce pe versantii insoriti la 10-15 m. In lunca Muresului, pe portiunile proterasica si in vaile paraielor secundare, panza de apa variaza de la 0 la 1-1,5 m adancime cu oscilatii in periode umede respectiv secetoase. Pe lunca Muresului in portiunea riverana si centrala, panza de apa freatica se afla la o adancime de 2-3 m.

Clima

Se caracterizeaza printr-o interferenta a particularitatilor temperat continentale cu nuante moderate. Temperatura minima absoluta inregistrata este de – 32,8 grade C la data de 21.01.1942 iar maxima absoluta inregistrata este de 39,5 grade celsius la data de 29.07.1936. Ce a mai mare cantitate de precipitatii cade in mai, iunie si iulie iar cea mai mica in ianuarie si martie. Vanturile predominante sunt cele din vest si nord-vest in intensitate si frecventa mijlocie.

Flora

- este eterogena
Familiile de plante cele mai reprezentative sunt Composite, Graminee, Labiate, Leguminoase, Crucifere, Rosacee. Padurea care strajuieste comuna este formata din diferite esente lemnoase ca: stejarul, cerul, carpenul, ulmul, aninul, teiul, etc. Arbustii des intalniti sunt: alunul, cornul, sangerul, lemnul cainesc, porumbarul, paducelul, macesul, etc.
- In Singeorgiu de Mures vegeteaza si plante halofile iubitoare de terenuri sarate. Le intalnim in zona bailor sarate: iarba sarata, patlagina, stelute, pelin, sica, linarita, troscot, etc.
- Plantele medicinale constituie o bogatie a comunei: coada calului, musetelul, menta, maces, cicoare, paducel, sunatoare, papadie, rostopasca, etc.
- Plante melifere: tei, par paduret, plop, salcie, tataneasa, salvie;
- Alte plante tinctoriale si tanante (pentru colorare textile si tabacit piei)
- Plante furajere
- Plante decorative: mesteacan, iedera, etc.
Pomicultura si viticultura au constituit intotdeauna ocupatii principale.

Meteo
Link-uri Utile
© 2008-2009 www.singeorgiudemures.ro